Suusakooli laagrisuvi 2020

Postitus

Lõppenud suvel korraldas Jaak Mae Suusakool oma õpilastele kaheksa treeninglaagrit ja mõned matkad Põhja-Eestis.

Suusakooli treenerid hindavad suve kordaläinuks ja töiseks. Kogu suusakooli pere osales ühiselt kahes laagris – Jõulumäel ja Otepääl, kummastki võttis osa 50-60 õpilast.

„Laagreid oodati kannatamatult, kuna polnud ju ammu kambaga koos saanud aega veeta,“ ütleb suusakooli Viimsi filiaali treener Ave Ojasoon. Treenerid kinnitavad, et kõik suveks tehtud treeningud ja laagrid õnnestus edukalt läbi viia. „Mõistagi järgisime piirangid gruppide suurusele ja rangemaid hügieeninõudeid,“ selgitab Pirita filiaali treener Els-Brett Heinsoo.

Kõige vanemad õpilased osalesid suve jooksul kuues treeninglaagris, lisaks ühes septembris toimunud välislaagris. Kõige noorematele korraldati kolm laagrit.

Suusakooli laagripäevad on töised – algavad hommikuvõimlemise või -jooksu ja ujumisega, millele järgneb hommikusöök ja treeningud. Pärast lõunasööki puhati ja jätkati õhtuse treeninguga. Õhtusöögile järgnesid ühised tegevused, mängud või vaba aeg.

Pirita filiaali treener Riho Roosipõld toob esile, et talviste kesiste lumeolude tasakaalustamiseks käidi vanemate õpilastega sel suvel suusakilomeetreid kogumas Soomes, Vuokatti suusatunnelis.

Lisaks korraldati augusti lõpus esmakordselt koos rattakooliga linnalaager lastele väljaspoolt klubi, et huvilised saaksid treeningutega enne sügist tutvuta ja vaheaega aktiivselt sisustada.

Suvi tõi medaleid

“Suviste võistlustulemustega võime kindlasti rahule jääda,“ hindab treener Riho Roosipõld.

Henri Roos saavutas suvisel MK-l klassikasprindis II koha ja Eesti meistrivõistlustel klassikasprindis kulla. Kaspar Päärson sai juunioride meistrivõistlustel I koha 15 km vabatehnikas. Andre Luuk saavutas üllatuslikult M16 klassis klassikasprindis kuldmedali.

EMV-l saadi klassikasprindis ka kaks pronksmedalit – Kaspar Päärson M20 klassis ja Kretel Kaljumäe N16 klassis. Uisudistantsi hõbedad teenisid Eliisabet Kool N18 klassis ja Andre Luuk M16 klassis ning pronksi Kretel Kaljumäe N16 klassis.

Ave Ojasoon lisab, et paljud õpilased osalesid omal algatusel mitmetel jooksuvõistlustel. „Enda initsiatiivil jooksuvõistlustel osalemine on väärt esile tõstmist ja näitab õpilaste sisukust,“ märgib ta.

 

Kevad-suve õppetunnid

Kõik suusakooli treenerid kinnitavad, et õpilased olid väga tublid ja motiveeritud treenima ka iseseisvalt, kui üleriikliku viiruseleviku tõttu ei tohtinud kevadel treeninguid korraldada. „Väga paljud õpilased üllatasid põhjalikkuse ja sisemise motivatsiooniga,“ hindab Ojasoon.

Suusakool tänab kõiki abilisi, toetajaid ja sponsoreid, kes on otsustanud raskustele vaatamata ühiselt edasi minna. Treenerid toovad esile lapsevanem Marko Lilienthali, kes ka lõppenud suvel suusakooli tegevustesse suure panuse andis. Eriliselt suur tänu kuulub aga kõigile lapsevanematele, kellel tuli lisaks oma muudele ametitele pidada suusakooli vahepealsel viiruse-puhkuse ajal ka treeneri ametit.

„Lapsevanemad olid sel ajal meie treenerite abikäed ja tegid kas ise lastega treeningud kaasa või juhendasid neid. Nad ei andnud alla ning lapsi treeningutelt ära ei võtnud!“ kirjeldab Pirita filiaali treener Kaspar Vaher.

Treener Bert Tippi sõnul oli uute treeningumeetodite leidmine distantsõppe ajal huvitav väljakutse. „Koostasime näiteks orienteerumisradasid ja tegime videosilla vahendusel jõutreeninguid,“ selgitab ta.

Talvehooaeg tekitab küsimusi

Talvehooaja osas on praegu veel mitmeid lahtisi küsimusi. „Juba praeguseks on mitmed noorte rahvusvahelised tiitlivõistlused kas tühistatud või aasta võrra edasi lükatud. Elame päev korraga ja hoiame pöidlaid, et saaksime siiski võistlusperioodil ka väljaspool kodumaad võistelda,“ räägib Riho Roosipõld.

Treenerid ütlevad, et nende suurim soov talveks on lumi. „Kindlasti oleks ka tore, kui toimuks noortele suusasari, et Eesti näeks, kus Eesti suusatamine tegelikult  toimub,“ märgib Kaspar Vaher.