Matthias Kalev: Elu Soomes

Postitus

Augusti keskel tulin õppima Soome, Sotkamosse, Sotkamon Urheilu Lukiosse, IB programmi.

Siiamaani on kõik olnud suurepärane, trenni teeme enamasti Vuokatti suusaradadel, kus kõrval ka elame. Minuga samas korteris elavad kaks soomlast: murdmaa suusataja ja suusahüppaja. Korterist umbes saja meetri kaugusel ühelpool on suusatunnel ja teiselpool ujula ja sisehall. Jõusaal on umbes kolmesaja meetri kaugusel. Koolis käime kodust umbes seitsme kilomeetri kaugusel, aga koolibuss peatub hommikuti minu korteri välisuksest umbes kahekümne meetri kaugusel.

Trenne on palju ja need on enamasti  intensiivsed. Näiteks imitatsiooni trenne teeme oluliselt rohkem, kui Eestis, vähemalt kaks korda nädalas. Tegelikult ei ole see asi mida me teeme imitatsioon vaid lihtsalt kiire kõnd kepid käes mäkke. Kuna tõus on lihtsalt nii pikk, et kiire tempoga läheb üles 12 minutit, siis oleks raske sealt ülesse ilusa sammuga imitatsiooni teha. Kõik rajad on siin Eestiga võrreldes ikka megarasked. Jooksu on siin ka palju rohkem ja nii juhtubki, et rullirajale või suusatunnelisse jõuame kaks kuni kolm korda nädalas. Ülehomme avatakse ka esimese lume rada.

Minu ja kõigi teiste siinsete sportlaste kõige südamelähedasem teema toit on enamasti hea, aga igalepoole topitakse erinevaid puuvilju. Näiteks tänane õhtusöök oli kana, ananassi tükkidega riis ja kapsasalat arbuusiga.
Üldse on siin vägapalju selliseid treeninguid mida Eestis oleks praktiliselt võimatu läbi viia. Näiteks esmaspäeviti on õhtupoole füsioterapeudiga kõigepealt mõned jõuharjutused ja siis venitamine. Soomlaed on eestlastega võrreldes väga palju painduvad, siin pole mingi ime, kui ka minuvanune poiss teeb spagaadi ära. Kolmapäeva õhtuti on selline jõu- ja tasakaalutreening, mis toimub enamasti batuudiraja peal.Koolil on ka oma spordiarsti kompleks, kus ei pea mitte ainult lindipeal jooksma, vaid saad ka keppidega tõugata ja peaks ka vist olema rullisõidu lint.

Hetkel olen IB programmis ainus murdmaa suusataja, järgmisel aastal tulevad siia kooli ka jaapanlastest kaksikud, kes on samuti suusatajad. Minu klass on üsna rahvusvaheline, Šveitsist, kuni Lätini, kõige kaugemalt on üks poiss, kes on Hiinast. Igas klassis on ka mitu venelast.

Ise olen hetkel kolmandat päeva vigane, selg väga hirmsasti alaosast valutab. Treener arvas, et seljanärvides on asi, homme lähen füsioterapeudi ja ülehomme massööri juurde. Loodan, et saab selja neljapäevaks enamvähem korda, siis saab õues suusatama hakata.