Ratturid on kevadiste piirangute kiuste positiivselt meelestatud

Postitus

Sarnaselt eelmisele aastale lükkus ratta (võistlus)hooaja algus piirangute tõttu kevadel edasi. Mentaalselt on olukord aga treeneritele ja sportlastele natuke lihtsam, eelmise aasta kogemus on olemas ja teadmine, et küll karavan ükskord liikuma hakkab motiveerib. Nüüd aga vaatame kiirelt tagasi möödunud talvisele ettevalmistusele…

Lumerohke suusatalv andis hea üldfüüsilise baasi

Nagu kõigil Eestimaalastel tuli ka meil talvel hoolikalt jälgida Covidi piiranguid ja ehitada oma tegevused ülesse vastavalt sellele. Tagasi vaadates läks noorratturite talvine ettevalmistus väga ladusalt. Rattakooli Nõmme filiaali treener Kert võttis olukorra kokku järgnevalt: “Kõik treeningud said tehtud reegleid järgides ning noortel motivatsiooni ja tahet jagus. Lisaks andis meeldiv lumine talv vaheldust treeningutesse suusatamise näol, mis on jalgratturitel hea lihasgruppe koormav üldfüüsiline vastupidavustreening. Lisaks tooks esile ka vahvad talvised matkad paksus lumes, see on tänapäeva noortele midagi täiesti erilist.” 

Laste poolt armastatud sisetreeningud tuli tühistada

Laste tervise huvides viisime noortegruppide treeningplaanis sisse muudatusi. Noorte treener Esko tõi esile kuidas tavapärased saali ja bmx trennid pidime asendama tegevustega õues. “Loomulikult on õues liikumine igati tervitatav, aga meie treeningplaanides on saalis tehtaval erialasel treeningul oluline koht noorsportlase arengus. Lapsed olid väga tublid ja vastupidavad kogu talve ja meil õnnestus ettevalmistus siiski hästi,” kommenteeris Esko.
Õnneks kostitas talv meid lumega ja saime vaheldust treeningutele suusatamise näol. Meil käisid abis ka suusakooli treenerid ,kes õpetasid lastele suusatamise põhitõdesi. Paljudele oli möödunud talv esimeseks suusasõiduks. Vaieltamatu lemmiktrenn oli aga kelgutamine. Treeneril oli ainult hea meel vaadata kuidas lapsed vabatahtlikult jooksevad mäest üles anaeroobsel lävel. Talvine võistluste simulatsioon toimus nii, et lapsed ei saanud sellest arugi.

Talve ja kevade suurim tagasilöök olid ärajäänud laagrid

Kahjuks kodumaal me sellel talvel ja kevadel laagrit läbi ei viinud. Täpselt juhtus nii, et koolivaheajaks keris viiruse kõvera Eestis kõrgele ja mäng ei olnud küünlaid väärt. Loodame seda kompenseerida mõnusate laagritega tuleval suvel. Siiski õnnestus meil “vanemad” sportlased saata laagrisse Hispaanias Olivas. Koguti vaheldusrikkal maastikul algavaks hooajaks jõudsalt esimesi mahukilomeetreid. Õnneks viirus meie laagrit ei puudutanud ning kõiki reegleid täites, nii reisil kui laagris kohapeal, saadi treeningud kenasti tehtud. Loomulikult oli olukord teistsugune kui varasemalt. Maskide kandmise kohustus tänavatel ja treeningute tegemine maksimaalselt kuuestes gruppides olid laagri igapäevaseks normiks. Reeglid on sellekohased Hispaanias karmid, kus rikkumine tähendab ka kohest trahvi. Meie sportlaste treeningud said turvaliselt teostatud ning ka koolides toimuv distantsõpe soosis laagri toimumist.

Külm kevad ja individuaal treeningud

Kevadist hooaega olime sunnitud alustama iseseisvate treeningutega. Kahjuks on olnud tegemist pigem külma kevadega. Sportlased on siiski olnud tublid ja tegid iseseisvalt treeninguid, lisaks zoomis ühised süvalihaste treeningud.

Tänaseks on aga enamus rattasõitu puudutavad piirangud läbi ja on jäänud üle vaid kilomeetreid koguda ning võistluskogemust ammutada. Treenerite suur unistus on, et planeeritud laagrid saab ellu viia ning on võimalus pakkuda noortele ka võistlemise kogemust “piiri taga”.

Kohtume juba sügisel, kus räägime täpsemalt kuidas meil kõik see läks!

Jooksvalt saab meie tegemistel silma peal hoida Facebookis ja Instagramis. 

CFC Spordiklubi – Jaan Kirsipuu Rattakool