Kas noored ratturid on 2020 aasta hooajaks valmis?

Postitus

CFC Rattakooli tõsisem ettevalmistus 2020 aasta hooajaks sai alguse 2019 aasta 23. novembril ühise matkaga Pirita ürgorus.
See pakkus noortele hea võimaluse teha oma spordiaastas vaimne restart ja seada algavaks aastaks uusi eesmärke. Selles treeningus oli teatavat elevust, sest kõik algas justkui nullist: kes astuvad tuleval hooajal poodiumile?

Esimeseks ettevalmistavaks laagriks oli aasta esimestel päevadel toimunud talvelaager Valgehobusemäel. Teatavasti ilmavana meid lumega sel talvel väga ei kostitanud, seega tuli palju metsas matkata ja jalgpalli mängida.

Esimesteks erialalisteks treeninguteks oli jaanuari lõpus trekilaager Panevezyses. Koos meiega laagerdasid ka sõbrad ning konkurendid Viljandi Rattaklubist. Leedu on Eesti ratturitele olnud talvekuudel oluliseks treeningukeskuseks – enne, kui siirdutakse kaugemale Lõuna-Euroopasse kilomeetreid koguma. CFC oli kohal esinduslikult 14 noorsportlasega.

 

Kilomeetreid koguma!

Enne kevadlgaarisse ehk Hispaaniasse minekut kogunesid CFC jalgrattanoored rattahoolduse töötuppa, et õppida oma sõiduvahendite eest hoolt kandma ja lihtsamaid remonditöid tegema. Kolmenädalases laagris läbisid noored ilusate päikeseliste ja soojade ilmade saatel individuaalselt 1200 – 2000 kilomeetrit ning ühiselt pundi peale sõideti maha umbes 70 000 km. Treeningtunde tuli keskmiselt igaühel ligi 70. Õhtustes trennides tehti üheskoos jõuharjutusi ning vabal ajal käidi ujumas ja matkamas.

Rattakooli kasvandikud, kes olid Hispaania laagriks veel liiga noored, kogunesid aga koduses Kuusalus kolmepäevases laagris. Traditsiooniliselt pakkusid meile seltsi sõbrad-konkurendid Kuusalu Rattaklubist. Ootamatult jõudis täpselt samal ajal Eestimaale ka mõnepäevane talv. Rattahunte see ei morjendanud – lumekattele vaatamata vändati ikka sadulates istudes oma kilomeetreid. Pärast lõunasööki toimusid sõbralikud jalgpallimängud CFC vs. Kuusalu RK. Õhtuseks lõdvestuseks käidi ujulas lõõgastumas.

Täname siinkohal Kaido Laasi ja Kuusalu Rattaklubi, kes tutvustasid meile kohalike vaikseid teid, kus oli lastel rahulik ning ohutu sõita!

Ehmatus, mis muutis kõike

 

Hispaania laagrist tagasitulek läks aga üle noatera. Kätte oli jõudnud märtsi keskpaik ning Lõuna-Euroopat laastas viirus COVID-19. Tänu meie treenerite ja funktsionäride adekvaatsele reageerimisele saime kõik sportlased turvaliselt ja õigel ajal koju tagasi. Kuid sel ajal ei osanud keegi veel ette näha, mis meid kodus ees ootab. Mai keskpaigaks olid CFC Spordikoolid olnud iseseisvatel treeningutel 10 nädalat. See aeg on meid mugavustsoonist välja toonud ja pannud proovile treenerite kujutlusvõime ning noorte motivatsiooni. Lastel ja vanematel on olnud võimalus veeta kvaliteetaega ühiselt treenides.

Iga treener pidi välja mõtlema, milline on tema grupi jaoks õige suhtlemiskanal ja lahendus. Läbi viidi kümneid tunde videotreeninguid ja telefonikonsultatsioone. Välja oli mõeldud kavalaid lahendusi noorte motiveerimiseks nagu näiteks loosiauhinnad ja “GPS kunst”. COVID-19 poolt põhjustatud keeruline olukord on olnud noortele korralikuks proovikiviks, kes on küll treenerite abiga, aga siiski olnud sunnitud end ka palju ise motiveerima ja trennides üksi osalemise võlusid leidma.

Videotreeningud on olnud kindlasti asendamatuteks abilisteks nii sotsiaalse poole pealt kui ka treeneri ja õpilaste kommunikatsiooni osas. Palju abi on olnud Strava ja teised mobiilsed treeningute monitoorimise lahendused, mis võimaldavad noortel ka virtuaalselt üksteiselt mõõtu võtta. Ka keerilustes olukordades tuleb leida see hea, uus ja huvitav ning tulla välja oma mugavustsoonist – sest lõppkokkuvõteks ongi see ju sport!