Soovitusi suusatreeninguid alustavale lapsele

Postitus

NB! Soovitused on üldised ning puudutavad varustuse valikut eelkõige kuni 12a suusatreeninguid alustavale noorele. Kui tekib küsimusi tuleks alati oma treeneriga nõu pidada – õige varustusega ja riietusega on lapsel parem treenida ning tehnikat õppida. Soodustusi saavad suusakooli õpilased Ülemiste Sportlandist, A&T Sportist, Extreme Sportist ja Team Rattapoest.


Suusavarustus

Esimesteks suuskadeks piisab üldiselt ühest paarist lihtsamatest universaalsetest combisuuskadest, millega saab sõita nii uisku kui klassikat. Suusad võiks olla 10-15 cm lapsest pikemad. Suuskadest kasvavad lapsed välja keskmiselt kahe aastaga. Edaspidi võiks mõelda juba eraldi vabatehnika- ja klassikasuusa peale (uisusuusk 10-15 cm lapsest pikem, klassika 20-25 cm). Klassikasuuska valides tuleb ka lapse kaalu arvestada. Võimalusel võiksid need olla juba juunior võistlussuusad – esialgu kallimad, kuid paremad ja neid saab korralikult hoides hiljem alati edasi müüa. Suusavarustust ostma hakates võib soovi korral ka uurida, kas vanematel klubi õpilastel on müügiks pakkuda väikseks jäänud suuski. Lisaks tuleks iga suusapaariga kaasa osta ka suusakrõpsud ehk suusapaari kinnitid.

Kepid võivad esimesed olla samuti ühed nii uisuks kui klassikaks: pikkus ca 0,87-0,88x lapse pikkus. Edaspidi saab osta uued kepid uisu jaoks (0,9x lapse pikkus) ning vanad jätta/lõigata klassikaks (0,85x lapse pikkus). Uusi keppe on kasvaval lapsel enamjaolt vaja iga aasta, kuna kui kepid jäävad ca 5 cm normist lühemaks hakkavad need õiget tehnikat segama.

Saapad võivad isegi kuni ca 14. eluaastani olla ühed nii uisuks kui klassikaks. Soovitaks kõrge toega combisaabast, kuna nendega on parem uisku sõita. Kõige esimesed saapad 7-9-aastastel võivad madalad olla.


Riietusest

Meie poolt pakutavast treeningriietest võiks esialgu valida ühe paksema treeningmütsi (Ari või Anders) ning treeningjaki, -vesti ja -püksid.

Talvel peaks riiete all olema soe pesu ning krõbedama külmaga ka 2nd layer/fliis vms. Külmemate ilmade korral (-10 ja külmem) võiks kätte panna paksemad kindad ning pähe torusalli või maski (nii, et kõrvad soojas oleks, kuid suud ja nina ei kataks, kuna väljahingatav õhk teeb selleks niiskeks). Krõbeda külmaga ongi strateegilised kohad kõrvad, sõrmed ja varbad, mis tuleb soojas hoida. Jalas võiksid talvel olla soojemad spordi- või suusasokid, eriti suurema külmaga. Ühtegi treeningut külma pärast veel ära jätnud pole, oluline on õige riietus ning treeningu sisu ja pikkust saab treener alati vastavalt ilmale korrigeerida. Märksõnadeks on kihiline ja funktsionaalne riietus – mäesuusajope ja -püksid ei sobi murdmaasuusatrenni.

Lisaks on tublil spordilapsel trenni lõpus alati olemas vahetussärk ja -sokid!

 

NB! Kõik asjad (varustus, treeningriided) peavad olema markeeritud.

 

Libedat suuska!

Treenerid